Do tej pory cukinia pojawiała się w mojej kuchni jedynie przy okazji gotowania leczo. Nie znałam żadnych innych przepisów i jakoś się nigdy nad tym nie zastanawiałam. Poszperałam trochę na jej temat i okazało się, że jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin: B1, B2, PP i C. Ponadto wspomaga trawienie i ma właściwości odkwaszające. Wybrałam się więc na zakupy i zabrałam się za pichcenie.
Inspirację czerpałam z książki kucharskiej, ale część mąki zamieniłam pełnoziarnistą i tak powstała zdrowasza wersja przepisu:
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ
Ciasto:
100 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
125 g schłodzonego masła
40 g startego parmezanu
1 jajko
trochę zimnej wody
Farsz:
2 cukinie
1 łyżka soli
50 g masła
pęczek dymki
150 ml śmietany kremówki
3 jajka
sól, pieprz
pęczek szczypiorku
Posmarować formę do tarty masłem. Do miski przesiać mąkę i dodać sól oraz masło. Zmiksować, aż cisto będzie przypominało zacierki. Dodać parmezan. Jajko wbić do kubka i dolać zimnej wody, żeby było mniej więcej pól kubka, a następnie wymieszać. Wlewać stopniowo do mąki zagniatając drugą ręką. Ciasto wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o średnicy większej niż foremka. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć brzegi. Wałkiem usunąć nadmiar ciasta poprzez przewałkowanie góry foremki. Widelcem zrobić dziurki , aby powietrze mogło się wydostać podczas pieczenia. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki, aby ciasto nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st C. Usunąć folię i piec przez 15 minut. Następnie usunąć fasoli i papier i piec przez kolejne 5 minut. Ciasto wystudzić, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 st C.
Cukinie umyć i utrzeć na dużych oczkach. Umieścić w durszlaku i posypać łyżką soli, aby puściła sok. Po 20 minutach przemyć zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Na maśle podsmażyć posiekaną dymkę (ja użyłam tylko zielonej części) aż zmięknie, a następnie dodać cukinie i odparować pozostałą wodę. Lekko wystudzić, a następnie ułożyć na cieście. Śmietanę ubić z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Zalać ciasto i wstawić do piekarnika na 30 minut. Tarta jest przepyszna również na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz